Moje další letošní cesta bude do...
LOL:) Nevim no, chce to ted sice trochu vice flexibility a uvazovat za roh, ale zase z toho nedelejme cowboyku.
Ja pres leto zustaval vzdycky doma, letos jsem zacatkem prazdnin projel prazdne Rakousko a Slovinsko autem. V polovine prazdnin si uzil Fuerteventuru bez lidi a aktualne pisu z prosluneneho Lisabonu. Mimo to jsem byl v lednu v Alicante a v unoru v Kapskem Meste (premiera v C Qsuites u Qatarcu).
Ja su zatim spoko :)
lma napsal(a):Celý ten tijátr kvůli Covidu už mě s prominutím sere!
V březnu jsem se musel předčasně vrátit ze Španělska v dubnu jsem přišel o Itálii v květnu o Norsko v srpnu o Turecko a aktuálně v září o dva pobyty v Maďarsku.
Takže pokud to ještě stihnu příští týden Františkovy Lázně a pro letošek bude vymalováno a ani minimálně začátek příštího roku nevidím moc růžově ..
Tak to se ale dalo tak nějak čekat, ne?
Podobně jako teď se dá čekat, že na základě dat o šíření infekce nám příští týden zabouchnou dveře další země.
Ahmad Masúd napsal(a):
Tak to se ale dalo tak nějak čekat, ne?
Tak já čekal(asi naivně) přeci jen trošku jiný přístup a z Covidu se čím dál více stává nafouklá bublina s nejasnými politickými zájmy!
Třeba aktuální krok Maďarska jsem tedy nečekal ani omylem!
lma napsal(a):
Třeba aktuální krok Maďarska jsem tedy nečekal ani omylem!
autoritativni rezimy holt maji rady prehnana gesta a budovani atmosfery strachu :)
plánujem z Viedne Portugalsko a Kanárske ostrovy, (ešte nezrušené) s tým, že momentálne sú to rizikové krajiny, čiže po príchode na Slovensko karanténa 14 dní a na 5ty deň Covid test hradený štátom.
Ukrajina a Arménsko zrušené, prišiel email.
lma napsal(a):Celý ten tijátr kvůli Covidu už mě s prominutím sere!
V březnu jsem se musel předčasně vrátit ze Španělska v dubnu jsem přišel o Itálii v květnu o Norsko v srpnu o Turecko a aktuálně v září o dva pobyty v Maďarsku.
Takže pokud to ještě stihnu příští týden Františkovy Lázně a pro letošek bude vymalováno a ani minimálně začátek příštího roku nevidím moc růžově ..
@lma a Zdíša: Možná by to chtělo umět plánovat dopředu a trochu sledovat situaci. Vždyť jen tady na fóru si evidentně desítky lidí užili skvělé dovolené, naprostá většina tady psala o tom, jak bylo super, že hlavně na začátku a v průběhu července nebyli i na těch nejznámějších místech turisté.
V březnu a dubnu přišli v podstatě všichni o všechno, to uznávám. Ale léto se dalo naplánovat bez problémů. Turecko v srpnu bylo jasné, že nemůže vyjít. To Maďarsko chápu, to se nedalo čekat. Ale Orbán je prostě Orbán.
Jen kdybych shrnula, co se dalo v pohodě - Malta šla řadu týdnů bez testu, Kypr také, Černá Hora měla asi 14denní okno bez návratového testu, Španělsko šlo do konce srpna a ostrovy ještě déle, Itálie bez problému doteď, Řecko taky nebyl problém, Santorini bez turistů, nádhera, Portugalsko letos objevilo spoustu lidí, hrozně moc mých známých objevilo letos krásy Rakouska a jeho hor a jezer, Slovinsko podobně než se pro nás zavřelo, v Chorvatsku byl letos skoro každý druhý, Švýcarsko šlo taky dlouho, Německo bez problému, Nizozemsko bez problému, Polsko bez problému a můžu pokračovat dál a dál.
Já si letos užila nejvíc dovolených v průběhu pár měsíců. A podívejte se třeba na Kačku tady, každý víkend někde něco.
To Turecko jsem přes CK rezervoval v únoru,kdy s takovým vyhrocením těžko někdo počítal.
Červenec/srpen jsem také nezahálel stihl jsem Maďarsko,2x Slovensko,Rakousko a Německo.
Výlety jsem si snad až na Německo také užil (moc buzerace,roušky,osekané snídaně atd.)
Ale rozhodně nesouhlasím s tím kam se dalo v pohodě - jako třeba v Řecku nějaké QR kódy,testování na letišti,zrušené stravovaní formou bufetu ve Španělsku na některých místech povinné roušky i venku (v 35 st. to musí být dovolená pro "fajnšmekry"..).
Souhlasim s Evou ,kdo nezavahal hned na kraji prazdnin musel si uzit bez problemu ,pravda nekde byly ruzne otravne narizeni ,ale od toho je ceska mentalita , ktera si vzdycky nejak poradila ( mysleno ted vseobecne i treba v dobe totatity ) ,naopak dneska mi prijde ,ze mnoho mladych si neumi poradit s nesmyslyma co vymysleji vlady napric svetem a jen si stezuji
I po tech uvolnenich se dalo dobre po Evrope cestovat a ze se ted zase hysterci ? Tak pruzne zmenim plan a snazim se ty jejich blbosti eliminovat
Ted treba byla krasna akce Ryanairu za 129 Kc ci 5 euro letenky po cele Evrope .. to je cena ,ktera se da klidne ozelet a dal se koupit nejaky double , kdy pak jeden let propadne a ubytovani je vsude dost ,,tak bych to tak cerne nevidel
Co bude na podzim nikdo nevi ,ale CR hranice nezavre a hodne statu se chova podobne a s karantenou nebo s testem si clovek nejak poradi ,,,a s rouskou jeste snadneji -))
@lma: Ok, tak to Turecku beru. Ale že by byl problém vyplnit formulář, aby člověk dostal QR kód? Vždyť na tom nic není, já to beru jak když jedu do země, kde jsou potřeba víza a je kolem toho prostě nějaká práce navíc, než že jenom koupím letenky a letím. Vždyť na tom nic není. Na testování na letišti taky nic není. A pokud je pro vás problém zrušený bufet ve Španělsku... to už přijde takové malicherné. Ale chápu, že někdo tohle vyhledává. Roušky venku, to beru, ale taky tu psalo několik lidí, že v pohodě.
Trochu podle mě děláte z komára velblouda, za jeden formulář a možnost testování si užiju destinaci bez nebo s omezeným počtem turistů, to je podle mě výhodný obchod. A Španělsko také nemělo roušky venku celé léto, až teď v srpnu, když začal počet pozitivních případů stoupat.
Opravdový problém nastane s cestováním až od října, pro nás možná ještě dříve, až nás začnou ostatní státy házet na na blacklist.
Eva.vaver a Mikir- závidím vám váš optimismus, jakoby jste žili v jiné realitě. A to píšu i s vědomím toho, že jsem stihla prázdnou Mallorcu dokonce bez roušek venku.
O pohodě bych tedy letos rozhodně nehovořila.
Přesně tak,pohodové cestování vypadá jinak !
..takže u mě za týden Františkovy Lázně - pokud tedy Vojtěch a spol. nestačí ještě vymyslet nějakou blbost ..
A rok 2021 ??
..rozhodně nic neplánuji - cílem bude udat alespoň nějaký voucher od leteckých společností co mám v šuplíku ..
Ale obávám se,že do normálu se to začne pomalu vracet,až bude na trhu dostupná účinná vakcína ..
Na příští rok plánuji jen kredity s Wizzem a rebooky s Easyjetem. K tomu tu mám kredit od Norů a jeden voucher od Ryanairu a další dva snad v procesu (rumbo, znalci už vědí).
@Mandarinka: Nechápu, proč by byli v jiné realitě. A poprvé v životě souhlasím s mikirem. Cestovat se prostě dalo, to že si člověk musí někde nasadit roušku nebo vyplnit formulář fakt není katastrofa.
Bohužel pro mě osobně zajímavé lokality (Balkán, Ukrajina) jsou letos zapovězené, to samé lokality, kde jsem ještě nebyl (Irsko, Malta) a tak zbyla jen mainstreamová západní Evropa.
Tak snad příští rok třeba s vakcínou ve stylu žluté zimnice a některých zemí.
Mandarinka , prave ze ziju v realite ,navic v realite zeme ,ktera po dlouhou dobu nemela treba rousky a najednou je ma castecne povinne ,po dlouhe dobe taky vytvorili zeleny seznam , ktery slibili aktualizovat co 14 dnu a jedina aktualizace bylo snizeni zelenych zemi s 15 na 10 pred mesicem , pricemz v tech 10 je napriklad Gronsko ,ktere ani zadne prime spojeni s Irskem nema
Navic v soucasne dobe je jakysi koeficient na 100000 obyvatel oproti dalsim zemim horsi ,takze ten zeleny seznam zpusobuje mnoho opravnene kritiky
Co v takove realite muzu delat ? Bud jak irska ovce sedet doma ,nebo v ramci moznosti cestovat podle potreby , kdy se pak smirim s karantenou ,kterou si udelam po svem ....
Protoze jsem mel v cervenci a srpnu jine plany nez teple more ,navstivil jsem 3x CR a nic mi nechybelo , stejne tak ,jako bych navstivil Chorvatsko, Recko. Spanelsko Italii ,Portugalsko atd,naopak z hlasek bylo jasne, ze je vsude malo turistu ,coz je jeden s duvodu ,proc vetsinou cestujeme v cervnu a v zari do techto destinaci a snazime se vybirat mene proflaknuta mista
Nejaka stupidni rouska ,nebo nesmyslna karantena mi rozhodne nemuze pokazit pohodu navic to jde casto nejak obejit
Jako problem vnimam zavreni hranic ,coz CR prohrala u soudu a u Madaru jsem se neceho takoveho obaval ale risknul jsem to a opet pokud zustanou ceny letenek na urovni 20-30 euro za jeden let ,tak si tu pohodu uzijeme i v pristich mesicich Napodopit Madary se asi zadny stat neodvazi a black list taky nebude mezi vsemi staty
Dalsi problem je v omezeni letu .coz se ale pri dostatku casu a nevyhybani se prestupu da eliminovat
Nemuzu sice posoudit zminene prazdninove destinace ,ale s toho .co jsem videl na letisti v Dublinu a v Praze vnimam ,ze ty opatreni jsou vicemene strasakem na lidi, aby necestovali a skutecnost byla odlisna od toho, co se psalo a pise a jestli zavrou nejaky klub typu Techtle Mechtle ,tak to me je srdecne jedno stejne jako zaviracka treba pred pulnoci
Takze jedine omezeni bude v podzimnim a zimnim pocasi , kdy po Evrope se snizi moznosti koupani a tour of beach -)
Ano cestovat se dalo, ale rozhodne to nebylo příjemné. Nebo jestli mít 6-8 hodin roušku při cestě tam i zpět třeba z Vídně, kde byla povinnost i ve vlaku,pokud teda nejedes na letiště autem, považuješ za něco příjemného, tak pak to chápu. A zároveň chápu Mikirův postoj. Jednak nikde nebyl, kromě opakovaných letů do hrozné ČR, takže ví velké kulové a jednak z jeho příspěvků lze usoudit, že na všechny příkazy kašle, pokud ho někdo vyloženě nedonutí.
A to nezmiňují ani riziko, že to člověk někde chytne a zůstane tam neplánovaně 14 dnů trčet v karanténě. Už ten pocit není zrovna příjemný, minimálně pro někoho, kdo má nějaké závazky.
Takže to shrnu. Cestovat se dalo, ale pokud by to tak bylo i příští rok, tak raději nikam nepoletím.
Vyplnit formulář a nasadit občas roušku, to jsou fakt nepřekonatelné problémy... Tak seďte doma a stěžujte si...
niemandos nazval si to celkem vystizne , ano nikde jsem nebyl tak vim kulove ,ale to dalsi je presne , a ver ze donuceni by bylo hodne slozite i za tech par jizd busem do Dublinu a pak letadlem a dal treba metrem ,vlakem MHD jsem si vzdycky nejak to cestovani usnadnil a nikdo me nikdy ani neupozornil .ze to neni jak ma byt
Mozna, ze nikdo nemel odvahu ,kdyz jsem si plnovous ani vlasy nestrihal rok a tri ctvrte -))
A mirjur ma naprostou pravdu , formular jsem taky musel vyplnovat ,kdyz jsem se vracel do Irska a rousku jsem si pri nastupu do letedla nebo busu do Corku taky nasadil ...(neznamena to ,ze jsem ji mel celou cestu ) Stejny styl podle meho jde v jakekoliv zemi ,nekde to bude prisnejsi ,nekde volnejsi...
mirjur napsal(a):Vyplnit formulář a nasadit občas roušku, to jsou fakt nepřekonatelné problémy... Tak seďte doma a stěžujte si...
Nějak jsem nepochopil větu “seďte doma s stěžuje si”. Proč by si někdo měl stěžovat? Mám za to, že tu každý popisuje svoje pocity z tohoto roku. Jinak to rozhodně není vždy o nějakém občasném nasazení roušky. Můj poslední pobyt na Mykonosu 2 týdny zpátky. Roušky všude kromě pláže a restaurace, přivítání v podobě špilku do krku.A den pak čekání na to, jestli tam náhodou nevytvrdneš. Pokud letíš na 3 dny, tak to moc velká romantika není. Myslím, že je rozdíl kde a hlavně kdy kdo byl. Červenec byl často jiný než srpen a Itálie atd., kde nehrozil test hned na letišti je jiná, jak kupříkladu Řecko.
Tak to bud rád Mikire, že tam takových vzorných občanů jako jsi ty, v tom MHD nebo metru nebylo moc.
Ano to chapu, ovsem dopredu jsou zname podminky te ktere zeme ..Recko jsem chtel ,ale kdyz nebyla jistota ,ze se ani s 4 nevyhneme testu tak jsem to vzdal a pokud by chtela restaurace to co popisujes tak jdeme o dum dal ...
Samozrejme tyhle veci nepovazuju za pohodu ,ale do toho pak nejdu ,,ale jen vyplneni formulare a obcasne nasazeni rousky problem neni
niemandos napsal(a):Tak to bud rád Mikire, že tam takových vzorných občanů jako jsi ty, v tom MHD nebo metru nebylo moc.
Tak v MHD v Praze nebo ted nove v tramvaji ci vlaku skutecne ne ,ovsem treba jizda Cork- Dublin ani let do Prahy uz takovou poctivost nevykazoval ....Ostrava se taky moc nemuze pysnit najakou vzornosti
"Tak seďte doma a stěžujte si." Nevím, na čem tu někteří frčí, ale nechci to.
My musíme mít všichni stejné představy o cestování?
Kdo mohl skoro ze dne na den měnit plány, přesunout dovolenou nebo si prostě vzít volno, tak v červenci s cestováním problém moc neměl. Jenže já jsem si myslela, že nebudu raději červenec ještě pokoušet, že snad (naivně) bude v srpnu situace lepší, takže jsem dovolenou spíš směřovala ke konci prázdnin a tím nahlásila i volno v práci, s kterým se už moc hejbat nedalo. Zrovna týden před mým odletem Řecko vyhlásilo, že Češi jen s testem, nakonec to teda Babiš ukecal, ale příjemný to nebylo, testy jsem si domluvila, pak je zase odvolávala, jak u blbejch.... do poslední chvíle člověk trne, jestli mu nezruší spoj na letiště či letenky ( 2x změna) a pak ještě ta hrozba karantény v Řecku, kdyby byl nedejbože test pozitivní. Naštěstí vše klaplo, vše jelo, letělo, jak má, jen byl opruz ve Vídni na letišti s těma formulářama, 3x měnit rezervaci na auto, 2x měnit hotely, na test v Řecku jsem naštěstí nešla.
Takže když se teď na to dívám zpětně, tak nevím, zda bych do toho šla za těchto podmínek znova...ne že by to byl extra problém tohle všechno měnit, zařizovat, ale na pohodě to určitě nepřidá. Kdybych se třeba nemusela ohlížet na termín dovolený, bylo by mi jedno, že v cizině třeba nakonec zkejsnu 2týdny navíc, tak bych to viděla růžověji. Kdyby měla bejt taková situace zase za rok, tak asi zůstanu doma nebo pojedu jen někam autem.
Teď mám ještě ke konci září Švédsko, tak su zvědavá, zda to klapne, pak už kromě Silvestra, kdy mám letenky opět do Švédska (se SAS a moc nevěřím, že poletí) , budu sedět doma na prdeli.... ale nevím, jak to vydržím, to bude absťák :-D :-D